top of page

אודות בנימין יוגב

IMG_1688.JPG
בנימין יוגב (בוג'ה), חבר צוות מכון שיטים, מבכירי המורים בארץ לחגי ישראל ולהיסטוריה של החג הקיבוצי. חבר קיבוץ בית העמק, הקדיש את חייו ליצירה של תרבות יהודית ציונית.
IMG_20190415_133232 (3).jpg
סיפור חייו

בוג'ה נולד בירושלים ב-י' שבט התרצ"ח, 12/01/1938. אביו, ניצול הפוגרומים באוקראינה. אימו, עלתה עם כל משפחתה מפולין בשנת 1935.

 

לבוג'ה שני אחים, עמיצור, חבר קיבוץ יטבתה, ואתי ממושב באר טוביה.

בוג'ה נשוי לדניאלה לבית אייזנר מירושלים, ולהם שלושה בנים, בת ועשרה נכדות ונכדים.


המאורע החשוב והמשפיע על בוג'ה היה ליל ההחלטה על חלוקת ארץ ישראל, בכ"ט בנובמבר 1947. השמחה, הריקודים והתחושה שיש לעם היהודי מדינה משל עצמו. מיד למחרת היום החלו חודשים ארוכים של מלחמת העצמאות והמצור על ירושלים, אבא בצבא, קולות ירי ופגזים לעבר העיר, מזון מועט, מחסור במים וקציצות החוביזה.


בוג'ה למד י"ב שנים בגמנסיה רחביה בירושלים, אולם החוויה העיקרית של שנים אלו הייתה תנועת הנוער – תנועת הצופים, שבט מצדה. הפעילות, ההדרכה, מחנות הקיץ, מחנות העבודה – כל אלו הביאו את בוג'ה להחלטה להגשים בקיבוץ.


במסגרת שירותו הצבאי שימש כלוחם בנח"ל המוצנח. במהלך המסלול הגיע הגרעין של בוג'ה לקיבוץ בית העמק. הגרעין ראה חשיבות רבה בהשלמת קיבוץ של עולים חדשים (יוצאי הונגריה, מערב אירופה ואנגליה).


עוד בשנים הראשונות בקיבוץ נרתם בוג'ה לפעילות של תרבות עברית בתוך קהילה של עולים ששפתם אנגלית. הוא יזם קבלות שבת, טקסי חגים ובניית הקהילה סביב מעגל השנה היהודי. מעבר לכך, עבד שנים רבות בענפי המשק החקלאיים של הקיבוץ ופעמים רבות נקרא למלא תפקידי הובלה שונים במסגרת הקיבוץ והתנועה.

בקיבוץ בית העמק - בוג'ה עבד בענפי משק שונים בקיבוץ, ביניהם הפרדס, חדר האוכל, המכבסה, הלול. זאת ועוד, בוג'ה כיהן כרכז התרבות והחגים ארבע פעמים, וכיהן כמזכיר הקיבוץ ארבע פעמים.

בשדה תנועות הנוער - בוג'ה יצא לשתי שליחויות בחוץ לארץ: שליחות במסגרת תנועת 'הבונים' באנגליה בין השנים 1965-1968, ושליחות במסגרת תנועת 'יהודה הצעיר' בארה"ב בין השנים 1979-1981. בין שתי השליחויות ריכז את תנועת הצופים בארץ. בתפקיד זה הגשים את אמונתו בתנועת הנוער, ובין היתר, יזם את הקמת גרעיני 'עודד' - שנת שירות של בוגרי התנועה בעיירות פיתוח.

בתנועה הקבוצית - בוג'ה ריכז את החוג למקורות ישראל באורנים בשנים 1985-1988, וריכז את ועדת החגים של התנועה הקיבוצית בשנים 1988-1992. 

פגישה מכרעת היתה לבוג'ה עם אריה בן-גוריון, מייסד מכון החגים הקיבוצי בבית השיטה. הוא החל לעבוד עם אריה ולאחר כעשר שנים, כאשר אריה נפטר, לקח על עצמו את הובלת המכון למשך עשור נוסף.

בוג'ה פעל כמרצה וחבר צוות במכון והמשיך את פעילותו החינוכית-ערכית בהרצאותיו ובפגישותיו עם קציני צה"ל, מורים וקהילות בכל רחבי הארץ. מטרתו היתה  – בניית חברה יהודית-חלוצית סביב תרבות ישראל, מעגל השנה היהודי ומחזור חיי אדם, שבמרכזה התגשמות חזון הנביאים: חברת מופת של שוויון וסולידריות.

בוג'ה נפטר בכ"ג אלול תש"ף, 12.9.2020.

פרסים

אות הוקרה על תרומה ייחודית לחברה הישראלית, מ'חברת המתנ"סים' וארגון 'ביחד'.

אות הוקרה והערכה, על תרומתו לחברה הישראלית למדינת ישראל, מארגון 'תמורה' – יהדות ישראלית והמכון הבינלאומי ליהדות חילונית הומניסטית.

שותף בעריכה והוצאה לאור של הספרים הבאים

'אלה אזכרה' בהוצאת הקיבוץ המאוחד.

'חביב אדם שנברא בצלם' בהוצאת מכון החגים.

'אל ארץ חדשה אתה עובר – ההגדות של פסח בקיבוץ', בהוצאת מערכת קיבוץ דליה.

יועץ להוצאת הספר 'חגים מטיילים ומתכונים' בהוצאת מפה.

bottom of page